Ko će gazdovati Zagrebom, Splitom, Rijekom, Dubrovnikom

Danas se u Hrvatskoj  održava drugi krug lokalnih izbora. Pravo učešća u ovom krugu ima 2.791.000 birača. Komšije Hrvati danas biraju osam župana, 55 gradonačelnika gradova i 102 načelnika opština. Medju njima i gradonačelnike četiri najveća hrvatska grada – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Sa ništa manje uzbudjenja očekuje se izborna završnica i u Dubrovniku i  Metkoviću.

U glavnom gradu Hrvatske suočiće se Milan Bandić, lider Stranke rada i solidarnosti i Anka Mrak Taritaš, članica Hrvatske narodne stranke-liberalne demokrate, koju je kandidovala i Socijalemokratska partija Hrvatske.

Bandić, koji se na čelu Zgreba nalazi od 2000. godine, prvi krug je završio sa 30,87 odsto glasova, a Anka Mrak Taritaš sa 24,48 odsto.

Grad Zagreb ima 790.017 stanovnika i budžet od 6,4 milijarde kuna (1 evro – 7,37 kuna).

Pred samo današnje glasanje politička tema broj 1 u Hrvatskoj su spekulacije o tome da bi šef HNS-a Ivan Vrdoljak mogao da promeni političku stranu i iz koalicije sa SDP-om predje na stranu HDZ-a pomažući premijeru Andreju Plenkoviću u preslagivanju vladine većine, posle raspada koalicije HDZ-Most. HNS bi, prema tim spekulacijama, podržao vladinu većinu pri izboru četiri ministra  koji bi trebalo da zamene mostovce, a za šta je potrebna većina od najmanje 76 poslanika.

Prema spekulacijama, bivša šefica HNS-a Vesna Pusić pre ovog glasanja bi zbrisala u penziju, a Vrdoljak bi dobio priliku da sa mesta ministra obrazovanja rukovodi toliko spornom reformom obrazovnog sistema. Pusićeva je, medjutim, izjavila da koalicije HDZ-HNS neće biti, a Anka Mrak Taritaš da će napustiti stranku ukoliko na stranačkim organima sledeće nedelje većinu dobije predlog da HNS u preslagivanju učestvuje.

Koliko će ove spekulaije uticati na ishod današnjeg glasanja – obezbediti Taritašovoj neki glas birača HDZ-a ili joj oduzeti neki glas birača SDP-a – znaće se večeras pošto se u 19 sati zatvore birališta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com