Šta naša država pokušava: Nenajavljeni uvidjaj u Agrokorovom Frikomu

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije izvršila je nenajavljeni uvidjaj u društvu „Frikom“ d.o.o i tom prilikom izvršila kontrolu prostorija odnosno podataka, isprava i stvari na dve lokacije u Beogradu, o čemu je obaveštena stranka, odnosno držalac prostora i stvari tek u trenutku izvodjenja uidjaja na licu mesta, obavljeno je na sajtu Komisije.

Ovaj nenajavljeni uvidjaj obavljen je u okviru „postupka ispitivanja povrede konkurencije“ pokrenutog po službenoj dužnosti protiv Industrije smrznute hrane Frikom d.o.o Beograd „radi utvrdjivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije, odnosno prodaje sladoleda“.

Lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrdjivanje činjeničnog stanja u ovom postupku pozvana su da ih dostave Komisiji.

Sem što se radi o poznatom proizvodjaču sladoleda, ova objava Komisije izaziva pažnju i zbog činjenice da se radi o firmi koja je u 100 posto vlasnštvu Ledo grupe iz Zagreba, a u Ledo grupi iz Zagreba 48 odsto poseduje koncern Agrokor, za koji svetske rejting agencije procenjuju da mu je bankrot svakim danom sve bliže.

I da stvar bude još gora po firmu iz Beograda, Ledo grupa je krajem prošle godine šakom i kapom delila garancije za kredite Agrokora, pa je Ledo, vlasnik Frikoma iz Beograda, neki dan objavio da je krajem prošle godine u korist Agrokora izdao garancije u vrednosti od 18,9 milijardi kuna – a to vam je neverovatna cifra od oko 2,56 milijardi evra. Kao što svaki dan pratimo, Agrokor nije u stanju da vraća svoje dugove, a Ledo grupa je prošle godine ostvarila neto dobit od 287,2 miliona kuna ili oko 38 miliona evra.

Već je izračunato da bi Ledu, ukoliko bi nastavio da produkuje ovu dobit, trebalo 68 godina da vrati dug Agrokora za koji je garantovao, i to bez kamata!!!

Ekonomske Vesti su svojim čitaocima već prezentovale mrežu uzajamnih garancija koje su jedna drugoj davale Agrokorove firme u Srbiji. Pitanje je može li se Frikom zaštititi od mreže garancija koju je oko same sebe, a na zahtev glavnog gazde Agrokora, isplela Ledo grupa? Može li se Frikom zaštiti upravo pokrenutim postupkom Komisije za zaštitu konkurencije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com