Ko (ne) forsira Putina?

Danas je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 65. rodjendan.

Sudeći po saopštenju njegovog sveznajućeg pres sekretara Dmitrija Peskova ne predvidja se ništa senzacionalno čime bi ruski predsednik „u tim godinama“ dobrom formom „bez dopinga“ oborio s nogu celu Rusiju, sem Sergeja Navaljnog, i pola sveta, sem Hilari Klinton. Biće, ono, bližnji i društvo s posla, a neće biti, iako se baš za taj dan planira niz telefonskih razgovora, čak ni telefonskog razgovora s američkim predsednikom Donaldom Trampom da se, u nedostatku drugih rodjendanskih uzbuđenja, dostojno obeleži taj dan.

Ali kapitalizam ne bi bio to što mu ime kaže kad bi propustio današnju priliku za zaradu. Pred sam 7. oktobar britanski modni brend Heritage Matchless iz Londona najavio je svoju novu kolekciju inspirisani upravo ruskim predsednikom. Posredstvom magazina Business of Fashion svet je obišla slika kožne jakne koja će očito biti biser ove putinovske modne kolekcije koja će u londonske prodavnice stići januara 2018. godine. Pomenuta jakna će koštati 1.699 dolara.

Kolekcija spada u širu seriju odeće pod nazivom „Heroji“, a firma Heritage Matchless je pre više od 100 godina nastala kao proizvodjač bicikala i motorcikala – bliskost ruskog predsednika s bajkerima ovde je baš od koristi.

„Mi smatramo predsednika Rusije Vladimira Putina savremenim superherojem. Izražavamo poštovanje za njegov jak karakter, brutalni imidž, smisao za humor i mirnoću svetskog lidera“, ovako je direktor Heritage Matchless-a Manuele Malenoti objasnio na šta bi kupce trebalo da asocira ona jakna za 1.699 dolara.

Računa se naravno i na ruske kupce: „Rusija je veoma dobro potencijalno tržište za brend kakav je Matchless, i mi smo zainteresovani za širenje svog prisustva tamo. A što se tiče kontroverzi, s mog stanovišta, moda je umetnost. Modni dizajneri su umetnici, a politika je odličan izvor nadahnuća, odgovorio je Malenoti unapred na realnu mogućnost da dospe na dnevni red nekog okruglog stola koji organizuje Atlantski savet u Srbiji.

Rodjendan ruskog predsednika biće na sasvim marketinški način obeležeb i sa druge strane Atlantika – u vašingtonskom Džordžtaunu, avnija Viskonsin. Tamo će 7. oktobra u restoranu Ledo Pizza biti lansirana pica pod nazivom „Hot like Putin“. Služiće se tri dana, toliko se i kod nas slave najvažniji dogadjaji u zivotu.

Pica „Hot like Putin“ koštaće 22,5 dolara i medju karakteristično ruskim sastojcima bice tu marinirani krastavci i ljuti sos s crvenim biberom.

Tarik Diab, menadžer picerije, objašnjava da od ranije ima i ruske goste, ideja s ruskom picom je njihova, a ideja s rodjendanom njegova… I eto.

Kod nas je od ranije poznato da se novine s slikom ruskog predsednika Putina na naslovnoj strani prodaju gotovo ko alva – Putinu je mogao da parira samo pokojni patrijarh Pavle.

A novine se prave da se prodaju, kao i kožne jakne londonskog brenda i pica američke picerije. Putin reklamira novine, jaknu i picu, a one mu vraćaju istom merom i reklamom.

Pravo pitanje za analitičare je da sebi objasne zahvaljujući čemu se uspostavila ova veza koja, kao što vidimo, jača u vremenu i širi se u prostoru, a ne da traže da se ona dekretom zabrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com