Zima: Ulazimo li u 35-godišnji hladni period

Dakle, sneg je već pao u Moskvi, Jakutiji, u zapadnoj Srbiji, prognoze o neobično dugoj predstojećoj zimi imaju velike šanse za ostvarenje.

Vladimir Meljnjikov, akademik Ruske akademije nauka čak tvrdi da Zemlja sada ulazi u 35-godišnji hladni ciklus. S njegovim se mišljenjem ne slaže Rašit Hantemirov stručnjak Instituta ekologije bilja i životinja Uralskog odeljenja Ruske akademije nauka.

„Nekoliko godina smo čekali početak ciklusa zahlađenja i on je počeo. Plus aktivnosti Sunca: bez obzira što je bilo mnogo požara, u celini se registruje sniženje aktivnosti (Sunca). I Sunce će dati svoj doprinos zahladjenju“, tvrdi Meljnjikov.

Hantemirov, naprotiv, po ponašanju biljaka i životinja ne vidi da će doći do zahladjenja kakvo najavljuje Meljnjikov.

„Rastinje i životinje ne pokazuju promene. Znači zahladjenja mogu biti u tome što je sada aktivnost Sunca niska i već mnogo godina se dešavaju velike izmene koje ukazuju da bi moglo doći do zahladjenja. Ali sada je glavni faktor velika količina gasa ugljovodonika u atmosferi, koji sprečava uticaj prirodnih faktora“, kaže Hantemirov.

On dodaje da prirodni faktori, kao što je smanjenje aktivnosti Sunca, mogu samo smanjiti brzinu rasta temperature, ali preokrenuti tendenciju ne mogu.

I Meljnjikova i Hantemirova citira ruska agencija TASS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com