Ko vlada Rusijom : Ko je Prigožinov „dedica“ ili obični seronja?

Na sam Dan pobede, 9.maj, u Rusiji je na sav glas  nastavljen za ratne prilike nevidjen unutarpolitički obračun u kom nije jasno ni ko su mu glavni akteri ni šta su im ciljevi.

Preovladjujuća je teza da je meta ministar odbrane Sergej Šojgu, ali se nijedan komentator ne može baš zakleti u takav zaključak.

Pošto su mu, kako je objavio, dostavili borbeni zadatak, čvrsto obećali isporuku koliko god treba municije, a generala Sergeja Surovikina odredili za koordinatora izmedju privatne vojske „Vagner“ i Ministarstva odbrane, biznismen Jevgenij Prigožin se u nedelju  predomislio – i odlučio da ostane u Bahmutu umesto da se, kako je obećao, 10.maja zbog nestašice municuje sa osvojenih 95 odsto  Bahmuta povuče.

Malo mu je pomogao i „mladji brat“ Ramzan Kadirov odmah izrazivši spremnost da njegovi „ahmatovci“ u Bahmutu zamene „vagnerovce“, ali uz upozorenje : „Stidim se što se moj brat tako ponaša. Zato što je sve nas ljudima načinio jedan čovek – Vladimir Vladimirovič Putin – zato mu svi dugujemo život“.

U utorak, dok je trajala vojna parada na moskovskom  Crvenom trgu – Prigožin se predomislio  još jednom.

On je objavio video poruku s novom pretnjom da će vagnerovci otići iz Bahmuta iako im je, tvrdi Prigožin, Generalštab poručio da bi to bila izdaja domovine. Jer, obećana municija im  nije dostavljena.

Prigožin je za sve okrivio neimenovanu osobu, koju na više mesta naziva „dedom“, koji bi mogao da se pokaže kao „potpuni seronja“.

„Postoje ljudi, koji su jednom u životu negde naučili da treba da postoji rezerva i prave rezerve. Industrija pravi municiju i umesto da se ona daje vojsci, ona se slaže u nekim skladištima, a zašto – niko ne zna“, emituje Prigožin.

„Umesto da se municija troši, ubija protivnik, sačuva život vojnika, ubijaju se naši vojnici, a srećni deda misli da je njely dobro“ kaže Prigožin i pita se „šta da radi zemlja?“.

„Ukoliko se pokaže da je on u pravu – dao Bog svima zdravlja. Ali šta da rade naša deca, unuci, budućnost Rusije, kako da se dobije rat ukoliko se pokaže, ja prosto pretpostavljam, da je taj deda – potpuni seronja“, tako Prigožin usred rata, s fronta.

Portal na ruskom jeziku strana.ua,  spekuliše da bi kandidat za „dedu“ mogao da bude ruski predsednik Vladimir Putin (70), ali se uklapa i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu(67).

Komentatori verovatnijom drže verziju prema kojoj neka struja u Kremlju, a vrlo moguće sa znanjem Putina, hoće da ukloni ministra odbrane Sergeja Šojgu, a moguće izdejstvuje i druge kadrovske promene u zemlji.

Nije sasvim odbačena ni verzija da Prigožin ima velike, čak i najveće, lične političke ambicije i ovim ispadima skuplja političke poene.

Da njegov sukob s Ministarstvom odbrane, koji ne prestaje, loše utiče na moral ruskih vojnika i slabi poziciju Rusije, to je već opšte mesto.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com