9. 5.2023 : Oštar pad cene pšenice, zbog Ukrajine, zaliha, cenovne konkurencije

Pošto je tokom aprila na evropskoj terminskoj berzi Matif, pšenica po toni pojeftinila 24 evra, a tokom prošle nedelje nešto poskupela, ove nedelje je pšenica pojeftinila za čak 13,75 evra, samo danas za 11,50 evra.

Danas je  na evropskoj terminskoj berzi Matif tonom pšenice trgovano po ceni od 225,50 evra.

Kukuruz je tokom aprila takodje pojeftinio za 24 evra po toni, a tokom prva dva radna dana ove nedelje za 2,5 evra, pa je danas trgovan po ceni od 228,5 evra po toni.

Stručnjaci kuće Agritel, na koje se poziva agrarheute.de, ocenjuju da su cene žita pale ispod proizvodnih troškova.

Takav razvoj dogadjaja ima se zahvaliti ukrajinskom izvozu žita u Evropu, velikim zalihama i oštroj cenovnoj konkurenciju na tržištu.

Trgovci žitom tvrde da je 10 do 20 odsto prošlogodišnje žetve u EU na zalihama bez velikih izgleda da bude plasirano na tržištu.

Koliko je, posle više protivrečnih odluka, poznato, Evropska unija je obustavila uvoz ukrajinske poljoprivredne produkcije u pet istočnoevropskih članica EU.

Do kraja aprila, iz Ukrajine je izvezeno 29,4 miliona tona žita : 11,36 miliona tona u Zapadnu Evropu i 9,52 miliona tona u Aziju.

Iz Evropske unije je do kraja aprila  izvezeno 26,8 miliona tona pšenice ili za 1,9 miliona tona više nego u istom periodu prošle godine.

U Evropsku uniju je do kraja aprila uvezeno 9,4 miliona tona pšenice (4,8 miliona tona iz Ukrajine)ili za 5,9 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

U EU je do kraja aprila uvezeno 23 miliona tona kukuruza – iz Ukrajine 12,8 miliona tona i Brazila 7,9 miliona tona – prema 13,5 miliona tona uvezenih u istom periodu prošle godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com