Kompromitovani :Svetska banka neće više objavljivati rejting Doing Business!!!

Svetska banka je saopštila da više neće objavljivati svoj godišnji izveštaj o uslovima poslovanja u različitim državama, čuveni Doing Business.

Takva odluka je doneta jer su otkrivene greške u računima za izveštaj Doing Business za 2018. i 2020.godinu.

Stvarno, Svetska banka je s objavljivanjem Doing Business prekinula juna prošle godine zbog sumnji u nekorektnost pri prikupljabju i oceni podataka koji su odredjivali položaj pojedine zemlje u Doing Business rejtungu.

Angažovana je američka pravna kompanija WilmerHale koja je, kako piše ruski list Komersant, kontrolom poslednjih pet izveštaja Doing Business utvrdila da su nabolje doterivane ocene za Kinu 2018.godine, Saudijsku Arabiju  i Ujedinjene Arapske Emirate 2020.godine,  dok je namerno pogoršana ocena Azerbejdžana 2019.godine.

Doterivanja su, navodno, vršena pod pritiskom bivšeg direktora Svetske banke Dzim En Kim, bivše izvršne direktorke Svetske banke Kristaline Georgijeve i tvorca rejtunga Doing Business Simeona Djakova.

Istina, manipulacija je imala ozbiljnih posledica samo u slučaju Kine – umesto da bude na 85.mestu navodno se nezasluženo našla na 78.mestu.

Evo kako skandal s „unapredjenjem“ Kine opisuje Komersant, pozivajući se na izvestaj WilmerHale.

„U izveštaju se podrobno opisuju susreti predsednika Svetske banke Kima s neimenovanim zvaničnicima NR Kine, unutrašnje razmatranje u Svetskoj banci na ‘visokom nivou’ budućeg nezadovoljstva Kine, postavljenja Kristaline Georgijeve (tada Izvršnog direktora Svetske banke odgovornog za ‘ulepšavanje’ rejtinga i pokušaj manipulacije s mestom NR Kine u Doing Business. U početku se predlagalo da se objedine pokazatelji za Kinu i Hongkong (pri tome bi morao posebno da se objavi rejting Makaoa za koji Svetska banka prosto nije sakupila deo podataka pa se od te ideje odustalo), zatim – koristeći se time što je zakonodavstvo Kine specifično, izmeniti ocenu lakoće s kojom se započinje posao, dobijaju krediti i uplaćuju porezi u ukuonom rejtingu Kine. Realizovana je poslednja varijanta“, prenosi nalaze WilmerHale Komersant u svom komentaru.

Zanimljivo da Komersant podseća da je Rusija po preciznom nalogu svog predsednika Vladimira Putina od 2010.do 2020.godine svoj rejting na Doing Business listi popravila za skoro 100 mesta i popela se sa 124.na 28.mesto.

I sad ključno otkriće :“Kako su primećivali statističari i stručnjaci napredak u rejtingu nije doprineo rastu investicione aktivnosti kompanija“, konstatuje Komersant.

Tu nije kraj zanimljivostima. Angažovana američka firma WilmerHale nije utvrdila da je kod „nameštanja“ rejtinga Kine bilo korupcije.

Kako prenosi Komersant, radilo se pre svega o brizi saradnika Svetske banke za svoj privremeni status jer bi u slučaju otkaza, naročito oni bez američkog drzavljanstva, morali odmah da napuste Vašington, u kome su, u suprotnom slučaju, mogli da prožive decenije!!!

Pominju se takodje i ambicije Kristaline Georgijeve, koja je navodno za sebe sanjala mnogo više od mesta šefice Medjunarodnog monetarnog fonda, na kome se sada, nalazi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com