Lajčak: Nije Ustav Kosova sveto pismo

Predstavnik EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras u Beogradu da Ustav Kosova nije sveto pismo i da će morati da se menja.

„Mi se bavimo toliko ozbiljnim problemima i logično je da će i Ustav morati da se menja. To sam rekao i u Prištini i niko nije rekao da je to nemoguće. Nije Ustav sveto pismo“, rekao je Lajčak.

Vlasti u Prištini trebalo je na ocenu Ustavnom sudu da pošalju Briselski sporazum, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a oni su poslali principe za formiranje Zajednice srpskih opština.

Sad se Vlada Kosova poziva na Mišljenje Ustavnog suda koji je našao 23 nesaglasnosti tih principa s Ustavom.

Ustavni sud Kosova pominje se inače u dogovorima postignutim u Briselu.

U uvodnom delu dokumenta „Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi“, piše sledeće:

1. Asocijacija /Zajednica opština sa većinskim stanovništvom na Kosovu se uspostavlja kao Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kao što je predvidjeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova.

2. Na osnovu Prvog sporazuma, koji priznaje njen poseban karakter, Vlada Kosova će usvojiti uredbu, koja će se, neposredno primenjivati i koju će razmotriti Ustavni sud.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com