Levada centar: Nema predsednika do Putina

Ukoliko bi se u Rusiji sledeće nedelje održali predsednički izbori uz visoku izlaznost sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin dobio bi 48 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje Levada centra, institucije za sociološka istraživanja koja je na spisku „stranih agenata“ jer se, prema nalazima ruskih vlasti, finansira iz inostranstva.

Putinovi tradicionalni izazivači u borbi za najvišu funkciju u Rusiji, lider Komunističke partije Ruske Federacije Genadij Zjuganov i lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski dobili bi po 3 0dsto (statistička greška 3,4%).

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i lider neregistrovane Partije napretka Aleksej Navaljni dobili bi po 1 odsto.

Ali 42 odsto ruskih gradjana još nije odlučilo: 19 odsto ne zna za koga će glasati, 10 odsto ne zna da li će uopšte glasati, a 13 odsto je sigurno da neće glasati. Levada centar napominje da je u martu 2015. godine ovoj grupi neodlučnih pripadalo samo 25 odsto gradjana, a 62 odsto je izrazilo spremnost da glasa za Putina, ali tad je atmosfera u društvu još bila pod snažnim utiskom dogadjaja oko Krima.

Redovni predsednički izbori u Rusiji održavaju se marta 2018. godine. Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin još nije zvanično objavio svoju kandidaturu, ali nekoliko njegovih konkurenata jesu: Vladimir Žirinovski, Grigorij Javlinski, Aleksej Navaljni…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com