I Hamburg proteruje aute iz glavnih ulica

Udruženje gradjana „Varoš kapija“ ne prestaje da se buni zbog kategorične namere gradskih vlasti da prošire pešačku zonu oko najpoznatije beogradske ulice Knez Mihailove. Oni smatraju da će proterivanjem automobila gradsko jezgro i trgovina unutar njega izumreti, a stanovnicima proširenjem pešačke zone obuhvaćenih ulica opasti kvalitet života. O kvalitetu vazduha u gradskom jezgru ni reči.

U Hamburgu, jednom od najvećih gradova Nemačke, istu stvar gledaju iz drugog ugla. Gradsko veće Hamburga odlučilo je da zabrani dizel – automobilima sa Euro 5 i lošijim standardima od toga ulazak u deo Bulevara Maksa Brauera u delu grada Altona upravo pozivajući se na neprekidno loš kvalitet vazduha u centralnim gradskim kvartovima. Pošto su još 2015. godine registrovani novi automobili sa standardom Euro 5, to praktično znači da je ulazak u deo Bulevara Maksa Brauera zabranjen za većinu dizelaša. Zabrana naravno neće važiti za stanovnike te ulice i vozila za snabdevanje radnji i restorana.

Kako o ovoj stvari izveštava magazin Špigl, stanovnici Bulevara Maksa Brauera niti ostali gradjani grada na severu Nemačke nisu se pobunili. To nije nemoguće. Nemci imaju visoko razvijenu svest za pitanja kvaliteta životne sredine, a i poslednjih su nekoliko godina temeljno izvešteni o katastrofalnim zdravstvenim posledicama života u neposrednoj blizini najvećih gradskih saobraćajnih arterija. Naime, koliki je stvarni doprinos dizelaša lošem kvalitetu vazduha puklo je kad je pukla i ogromna afera sa Folksvagenovom manipulacijom podacima o vrednosti izduvnih gasova. Da su takvi podaci bili dostupni našim gradjanima, možda bi kvalitet svog života videli u nekoj drugoj dimenziji.

Namera grada Hamburga, dakle, nije na pobunu izazvala stanovnike pomenute i okolnih ulica nego je šok izazvala kod autoindustrije. Jer, navodi se u izveštaju Špigla, udeo dizelaša u ukupnom broju novokupljenih automobila u mnogim evropskim zemljama je u padu. A na njima se ostvaruje visok profit.

Grad Hamburg je ubedjen u svoje više razloge, pa će, ali samo dizelaše starijih godišta uskoro zabraniti u još jednoj od ključnih gradskih ulica: Štrezemanštrase.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com