Libija: Haftar ide do pobede, Turska mu preti lekcijom

Jedini rezultat jučerašnjih moskovskih razgovora o Libiji je sama činjenica da su glavni predstavnici zaraćenih strana u toj zemlji okupljeni na jednom mestu uz posredovanje Rusije i Turske, koje podržavaju jedna jednu, druga drugu stranu u libijskom građanskom ratu.

Šef Libijske narodne armije (LNA) Kalifa Haftar odbio je da potpiše sporazum o prekidu vatre i vratio se u Libiju gde je LNA saopštila o svojoj „spremnosti i odlučnosti da ostvari pobedu“.  Izvor u Vladi nacionalnog sporazuma, koju podržavaju UN i Turska, plasirao je informaciju da Haftarova armija gomila snage na jugu Tripolija.

Sam Haftar je potpisivanje sporazuma o prekidu vatre uslovio ispunjavanjem zahteva da se njegova armija uvede u Tripoli, tamo formira vlada nacionalnog jedinstva kojoj bi poverenje morao da izglasa parlament u Torbuku, da se formira medjunarodni monitoring sporazuma o primirju bez učešća Turske i da svi najamnici, dovedeni u Libiju iz Sirije i Turske, bez odlaganja napuste Libiju. Turska, naprotiv, sprema nove vojne snage za Libiju i preti da će Haftaru održati lekciju.

Kako izveštava Frankfurter algemajne cajtung, turska vlada smatra da je Haftar od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre odustao pod pritiskom država koje ga najviše vojno podržavaju: Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta. Iako podržava Haftara, Rusija je zainteresovana za regulisanje situacije u Libiju, smatra Ankara.

Prema navodima FAZ, Haftarova armija drži 80% Libije, ali mesecima ne može da osvoji Tripoli.

Da li će 19. januara u Berlinu biti održana konferencija o budućnosti Libije, o tome stižu protivrečne ocene. Tako je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da je održavanje konferencije u Berlinu bez značaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com