Lukašenko: Da smo zaustavili proizvodnju, samo u bajki bismo je obnovili

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ocenio je da je jako dobro što Belorusija nije zaustavila svoju proizvodnju, jer da jeste, nikad je više ne bi obnovila.

“Ja sam već rekao: svetska kriza se odražava i na Belorusiju. Ali je dobro što smo se mi izmigoljili, izvukli i nismo zaustavili proizvodnju. Jer da jesmo, nikad je više ne bismo obnovili. To se dešava samo u bajkama“, rekao je Lukašenko a prenosi Belta. by

Centar za ekonomska istraživanja Sberbanke je ocenio da je Belorusija, odlukom da ne uvede karantin zbog Covid-19, izbegla dubok ekonomski pad, odnosno pad njenog BDP-a ove godine će biti mnogo manji od pada bruto domaćeg proizvoda zemalja u njenom regionu i pored obustave isporuke nafte na početku godine.

“Po našoj oceni, ekonomija Rusije pala je u aprilu za 10-15%, ekonomija Ukrajine za 11%, ekonomija Kazahstana za 7,5%. Istovremeno je smanjenje kod Belorusije 4,3%”, ocenili su analitičari Sberbanke, a prenosi myfin.by.

Smanjenje tražnje u okruženju nije moglo da ne utiče na ekonomiju Belorusije i rast zaliha njenih preduzeća, ali je taj uticaj manji nego što je Sberbank prvobitno prognozirala.

Pa se pad BDP-a Belorusije zbog pada tražnje sad prognozira u dijapazonu 4-6% umesto ranijih 6-8%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com