Makedonija: 9. parlamentarni izbori

Danas se u Makedoniji održavaju vanredni parlamentarni izbori, 9. parlamentarni izbori od 1990. godine.

Makedonija

Na izborima će učestovati 11 političkih partija i koalicija, medju njima i tri partije srpske nacionalne manjine u Makedoniji – dve u koaliciji sa VMRO-DPMNE i jedna u koaliciji sa SDSM.

Izbori se održavaju nakon dvogodišnje političke krize u toj zemlji kojom su u velikoj meri upravljali predstavnici medjunarodne zajednice.

Izbore će nadgledati 642 posmatrača iz medjunarodnih organizacija, državnih izbornih komisija stranih država i stranih ambasada u Skoplju. Najbrojniji su posmatrači OEBS – 281.

Medju posmatračima će biti i predstavnici državnih izbornih komisija Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Državna izborna komisija Srbije nema posmatrača na ovim izborima kao ni Ambasada Srbije u Skoplju.

Za izveštavanje sa ovih izbora prijavljena su i 92 strana novinara. Medju njima je i 9 novinara iz Srbije i 17 sa Kosova.

Glavna izborna bitka vodiće se izmedju dve najjače političke stranke etničkih Makedonaca, dok će se njihovi lideri Nikola Gruevski i Zoran Zaev direktno sučeliti u IV izbornoj jedinici čiji je centar grad Strumica.

Preovladjuje, medjutim, mišljenje da će u postizbornim kombinacijama odlučujuću ulogu imati ona politička stranka etničkih Albanaca u Makedoniji koja osvoji najviše glasova. Prema džentlmenskom političkom sporazumu vladajuću koaliciju u Makedoniji prave najjača stranka etničkih Makedonaca i najjača stranka etničkih Albanaca.

U petak je Državni zavod za statistiku Makedonije objavio da je rast bruto domaćeg proizvoda u toj zemlji u trećem  kvartalu ove godine iznosio 2,4 odsto.

Mediji skloni od 2006. godine do danas vladajućoj VMRO-DPMNE, juče su objavili da je 2005. godine stopa nezaposlenosti u Makedoniji bila 37,3 odsto a danas je 23,4 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com