Makedonija vrlo privlačno mesto za mlade

„Doing business“ lista nije jedini rejting na kome se Makedonija dobro drži. Na vrlo dobro 39. mesto plasirala se i u studiji Ministarsta spoljnih poslova i Komonvelta Velike Britanije koja je za rezultat imala rang listu zemalja prema perspektivi koju nude mladima.

y_0

Makedonija 39. mesto deli sa Češkom. U toj studiji je ocenjivano pet faktora i Makedonija je zauzela 20. mesto po nivou zadravstvene zaštite koju obezbeđuje za populaciju staru od 15 do 29 godina, na 56. mestu je prema obrazovnim šansama koje istoj populaciji daje, na 63. po mogućnostima za zapošljavanje, na 92. po građanskoj participaciji mladih, a na 70. po njihovoj političkoj participaciji.

Kao i Makedonija i Srbija je dobila ocenu „vrlo visok nivo“ mogućnosti za mlade, ali je na 48. mestu. Srbija ima mnogo bolju ocenu od Makedonije kad su u pitanju mogućnosti obrazovanja (na 45. je mestu) i zapošljavanja (na 40. je mestu), kod zdravstvene zaštite i opšteg blagostanja mladih je ravna Makedoniji na 20. mestu, ali joj je rejting za gotovo deset mesta lošiji zbog slabe ocene za mogućnost civilnog angažovanja mladih (na 155. mestu od 183 države) i mogućnost političke participacije mladih (123. mesto).

Zanimljivo da je Srbija kod građanske i političke participacije lošije ocenjena ne samo od Makedonije, nego i od Rusije koja je po ta dva parametra rangirana na 136. odnosno 113. mesto. Rusija je zauzela 110. mesto uz ocenu „osrednja“ perspektiva za mlade, a sem građanske i političke participacije tome je doprinela i vrlo loša ocena dostupnosti zdravstvene zaštite i opšteg blagostanja mladih – rangirana je, po tom kriterijumu, na 160. mesto.

Zanimljivo je i to da je Srbija, sa zvaničnom stopom nezaposlenosti od 18,5 odsto zauzima po šansama za zapošljavanje mladih 40. mesto, a Ruija sa stopom od oko 5 odsto 45. mesto!

One thought on “Makedonija vrlo privlačno mesto za mlade

  • 15. jan. 2018 at 00:55
    Permalink

    auh zbilja VRLO privlačno… imam dojam, da ljudi mogu, sutra bi komplet 2 milijuna pravac zapad. svi.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com