Makron i Merkel džabe putovali: Nećete carine, a može kvote?

Ni preterana prisnost francuskog predsednika Emanuela Makrona ni poslovična ozbiljnost nemačke kancelarke Angele Merkel nisu dali nikakve rezultate: Amerika je za oboma poslala novi trgovinski ultimatum.

Ukoliko ne želite carine (na čelik i aluminijum), onda, molim, možda više volite kvote, tako je saveznicima u Evropi poručio Vašington, nepun dan pošto je nemačka kancelarka pokušala, za boravka u Americi, da urazumi saveznike s one strane Atlantika da odustanu od pretnji slobodnoj svetskoj trgovini.

SAD sa EU imaju deficit u trgovinskoj razmeni od 150 milijardi dolara i aktuelni američki predsednik zbog toga ne krivi EU nego svoje popustljive prethodnike. Dakle, više popuštanja nema.

Zgranuti predstavnici EU vagaju novi ultimatum: ukoliko bi bile uvedene kvote preko kojih bi se plaćale carine, to bi izvoz evropskog čelika i aluminijuma u SAD moglo da smanji i do 90% u odnosu na prosek iz poslednje dve godine, zavisno od visine kvota.

Evropski izvori upozoravaju da su dobrovoljna izvozna ograničenja zabranjena propisima Svetske trgovinske organizacije. Amerika se već baš mnogo potresla zbog tvrdnji Nemačke da postupa „nezakonito“, i podsećanja Francuske da „saveznici ne vode trgovinske ratove“.

Svoju odluku da poveća carine na uvoz čelika na 25% i aluminijuma na 10% SAD su privremeno suspendovale za EU, Australiju, Argentinu, Brazil i Južnu Koreju dok traju pregovori tokom kojih bi ove zemlje trebalo da uvere Vašington da njihov izvoz na američko tržište ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik za Ameriku. Rok ističe u utorak 1. maja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com