Makron pozvao Francuze na nacionalnu koheziju i zajedništvo

Svojim prvim novogodišnjim obraćanjem sunarodnicima, francuski predsednik Emanuel Makron (40) je izgleda razočarao baš list Mond, koji je odigrao veliku ulogu u njegovom usponu sve do predsednika.

Bila je to čista klasika, pa još ne ni naročito originalna. Svoj 17-minutni govor Makron je okončao skraćenicom one rečenice koja je proslavila Džona Ficdžeralda Kenedija. “Zapitajte se svako jutro šta ćete danas učiniti za svoju zemlju“, rekao je Makron.

Mada je, navodeći primer izmena zakona radu i mera donetih u nacionalnom obrazovanju, rekao da su ga Francuzi izabrali da radi ono za šta se zalagao i da će on nastaviti to da čini, prema oceni Monda, Makron je novogodišnjim govorom nastojao da popravi svoj imidž „predsednika bogatih“ sa manjkom empatije. On je u svom govoru posebno insistirao na vrednostima „bratstva“, „nacionalne kohezije“ i „zajedništva“. Trudio se, kaže Mond, da pokaže kako se obraća svim Francuzima, a ne samo onima koji su profitirali od mondijalizacije, kako mu se često spočitava.

Za migrante, medjutim, u govoru francuskog predsednika nije bilo promena. Politika Francuske će ostati čvrsta. „Ako pravo azila za izbeglice predstavlja našu moralnu obavezu, poštovaćemo ga, ali ne možemo mi da primimo ceo svet“, rekao je predsednik zemlje čija je intervencija u Libiji za sobom ostavila katastrofalne i političke i ljudske posledice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com