Rohani o protestima u Iranu: U pravu i protivnici i pristalice

Prvo televizijsko obraćanje iranskog predsednika Hasana Rohanija odigralo se četvrtog dana protesta koji su počeli zbog visokih cena, a onda dobili i politički sadržaj koji je evoluirao od „smrt Rohaniju“ na “ dole diktatura“.

Rohani je, po oceni Monda, tokom obraćanja ličio na akrobatu na žici.

Nastojao je da postigne ravnotežu opravdavajući demonstrante i njihove zahteve „ne samo zbog stanja u ekonomiji nego i protiv korupcije i odsustva transparentnosti“, ali je podržao i svoje pristalice pretnjom „onima koji uništavaju javna dobra i seju haos“.

Mond tvrdi da je primena sile prema učesnicima protesta, za razliku od onih iz 2009. godine, ograničena. Pa navodi da su dve osobe nadjene mrtve u jugo-zapadnom gradu Dorudu, a 200-tinjak je u subotu uhapšeno u Teheranu.

Pri izboru na drugi predsednički mandat Rohani je obećao i počeo da sprovodi reforme. Ali velike mu teškoće čini i to što su medjunarodne sankcije samo delimično ukinute, a stvar recimo s privlačenjem investicija otežava neprijateljski stav američkog predsednika Donalda Trampa prema nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Pristalice Rohanijevih reformi ne veruju mnogo u snagu aktuelnih protesta, budući da nemaju lidera. Opozicioni čelnici, navodi Mond, za četiri dana nisu nijednom pomenuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com