Makron pregurao prvi sudbinski dan svog zakona o radu

Kako je u predizbornoj kampanji najavio, francuski predsednik Emanuel Makron pripremio je ukaz o izmenama Zakona o radu kakve Francuska nije videla poslednjih nekoliko decenija. Tekst tih 36 izmena na 159 strana juče je predstavljen sindikatima i poslodavcima. I, Francuska je uglavnom ostala mirna, na prvoj stepenici svoje reforme Makron nije pao.

Sledeći test su demonstracije koje je protiv izmene radnih odnosa za 12. septembar najavio CGT, sindikat čiji šef je Filip Martinez, a zatim one koje je za 23. septembar najavila Nepokorena Francuska Lika Melenšona.

Medju ovim izmenama ključno je smanjenje otpremnine za slučaj ničim izazvanog otkaza i davanje mogućnosti poslodavcu firme sa manje od 50 zaposlenih da praktično referendumom zaposlenih uredjuje radne odnose bez učešća sindikata. Dosad je za ove firme, bez sindikalnih organizacija, važilo ono što dogovori sindikat u branši.

Za slučaj da zaposleni pred sudom dokaže da je otkaz dobio bez pravog razloga, dosad je visinu otpremnine utvrdjivao sud a sada zakon ograničava otpremninu na najviše 20 mesečnih plata za slučah da zaposleni ima više od 30 godina službe. Zaposlenom koji je u firmi radio najmanje dve godine pripada tromesečna, a onom ko je radio manje od dve godine jednomesečna naknada.

Francuski premijer Eduard Filip najavio je da ce izmene Zakona o radi stupiti na snagu do kraja septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com