Medjunarodna organizacija: Odlučite, kako se zove vaše more?

Medjunarodna hidrogeografska organizacija pozvala je Japan i Južnu Koreju da se dogovore oko naziva Japanskog odnosno Istočnog mora.

Seul i Pjongjang od ranije se protive nazivu Japansko more, ali se Medjunarodna hidrogeografska organizacija sa sedištem u Monaku na njihovo protivljenje do sada nije obazirala.

Dve korejske države tvrde da je taj naziv nametnuo Japan u skladu sa svojim agresivnim kolonijalnim pretenzijama s početka XX veka i predlažu da se more zove ili „Istočno“ ili da se na kartama navode oba naziva.

Tokio, naprotiv, tvrdi da naziv potiče još iz XIX veka i da se upotrebljava u svim dokumentima Medjunarodne hidrogeografske organizacije od njenog osnivanja.

Medjutim, Tokio je sada pozitivno odgovorio na poziv iz Monaka. Kako javljaju japanski mediji, konsultacije tri države su zakazane za proleće 2019. godine.

Vest sa zanimanjem prenose ruski mediji. Za sledeću nedelju je najavljen susret ruskog predsednika Vladimira Putina s japanskim premijerom Šinzom Abeom. Tema su konačno sklapanje mirovnog ugovora izmedju Rusije i Japana, posle Drugog svetskog rata, i rešavanje pitanja Kurilskih ostrva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com