Milanović: Privredna komora je politička jazbina

Takvu su bitku privrednici u Srbiji već prošli i doživeli – poraz.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović podržao je privrednike i političke stranke, koje traže da se ukine obavezna naknada Privrednoj komori Hrvatske.

„Privredna komora je politička jazbina. U njoj se uhlebljuju prijatelji i kolege po stranačkoj liniji. To je ogroman aparat koji ne radi ništa vidljivo, konstruktivno, konkretno, čak ni štetno“, rekao je Milanović pred kamerama HRT.

Nedavno je iz članstva u Privrednoj komori Hrvatske izašlo nekoliko velikih hrvatskih kompanija, a opozicione političke stranke su u Hrvatskom saboru srušile kvorum, baš na sednici na kojoj je trebalo usvojiti zakon o obnovi zemljotresom pogodjenih krajeva, jer u dnevni red nije uvršten njihov predlog zakona o ukidanju obavezne naknade za Privrednu komoru Hrvatske.

Iz članstva u Privrednoj komori Hrvatske izašle su 34 velike firme poput Orbika, Adris Fortenove i drugih.

Pre desetak godina u Srbiji je bilo zakonom ukinuto obavezno članstvo u sistemu privrednih komora, a sa njime i obavezna naknada, koju su plaćali svi zaposleni.

Taj zakon, medjutim, nije imao sreću da u praksi bude i realizovan.

Obavezno članstvo i naknada su zakonom iz 2015.godine vraćeni.

Ustavni sud Srbije je 2019.godine odbio predlog za utvrdjivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrdjenim medjunarodnim ugovorima člana 10.stav 1 Zakona o privrednim komorama i time zapečatio obaveznost članstva.

Članom 10.Zakona o privrednim komorama je propisano da su članovi Privredne komore Srbije svi privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji RS, a članstvo stiču samim upisom u Registar privrednih subjekata. Fizička lica i zadruge postaju kolektivni članovi PK preko opštih udruženja preduzetnika i zadružnih saveza.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com