Ministar: Za brodogradilišta u Rijeci i Puli dobra reč – prekasno

Ništa ja ne bih prejudicirao, ali mislim da ste upotrebili dobru reč – prekasno, rekao da danas hrvatski ministar finansija Zdravko Marić odgovarajuću na pitanje može li se još sprečiti stečaj brodogradilišta „3. maj“ u Rijeci i „Uljanik“ u Puli.

On je dodao da hrvatska država do kraja godine mora platiti 300 miliona evra garancija, od ukupno 500 miliona evra, koliko je garancija za ta dva brodogradilišta dala.

U oba brodogradilišta, štrajkuje se već drugi dan.

Radnici nisu primili platu za septembar.

Račun „3. maja“ blokiran je danas 60. dan i, ako na jedan dan ne bude deblokiran, sutra će biti ispunjeni uslovi za stečaj. Nadzorni odbor je dao saglasnost da uprava naplati od pulskog brodogradilišta potraživanje od 550 miliona kuna.

U Puli nikako ne uspevaju da imenuju novi Nadzorni odbor brodogradilišta „Uljanik“, koji bi izabrao novu upravu – svog predstavnika nije predložila čak ni hrvatska država, pojedinačno najveći vlasnik. Plan restrukturiranja ovog brodogradilišta još nije upućen u Brisel. Ključni zahtev Brisela da strateški partner brodogradilišta dikapitalizuje sa 200 miliona evra nije ispunjen. Takav strateški partner nije nadjen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com