Mirni prenos vlasti u DR Kongo

U Demokratskoj Republici Kongo, zemlji ogromnih prirodnih bogatstava i ogromnog siromaštva, mnogi su danas odahnuli: posle opasnih tenzija, rezervi i osporavanja, zakletvu je položio novoizabrani predsednik te zemlje Feliks Čisekedi.

Čisekedi je simbole vlasti preuzeo od Žozefa Kabile, koji je zemljom vladao od 2001.godine.

Tokom velike inauguracione svečanosti, koju je direktno prenosila francuska televizija, Česekedi je pozdravio današnji trenutak kao “ istorijski“ budući da je DR Kongo prvi put organizovala izbore bez strane pomoći i uspešno.

On je objavio politiku izmirenja a ne deljenja  i , u zemlji u kojoj je sedam miliona ljudi ugroženo siromaštvom,  najavio: borba za boljitak gradjana počinje.

„Hoćemo jak Kongo, okrenut razvoju,miru i sigurnosti“, objavio je Čisekedi.

 

On se zahvalio čitavom nizu kongoanskih ličnosti za njihov doprinos opstanku, nezavisnosti i celovitosti Konga.

Iznenadjenje je izazvalo što se zahvalio i visedecenijskom ( 1965-1997) predsedniku Mobutu Sese Seco, za koga se smatra da je bio najkorumpiraniji političar Afrike.

Čisekedi  se zahvalio i svom ocu Etjenu Česedikiju, koji je inauguraciji prisustvovao, a svojevremeno je bio na čelu otpora Mobutuu.

Početkom januara, američki predsednik Donald Tramp je rasporedio “ ograničeni kontingent“ američke vojske u Gabonu, a zbog postizbornih tenzija u DR Kongo.Taj kontingent je, u slučaju eskalacije,trebalo da zaštiti američke gradjane, diplomate i imovinu u DR Kongo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com