MMF: O ekonomskim rezultatima Srbije u superlativima!

Na kraju svog boravka u Srbiji delegacija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu sa Jan Kes Martejnom u superlativima je ocenila makroekonomske rezultate Srbije u 2019. godini.

U saopštenju te delegacije navodi se da je procenjeni rast BDP-a u 2019. godini bio 4,2%, a da je projekcija rasta za 2020. godinu 4%.

“Makroekonomski rezultati Srbije bili su veoma dobri i tokom 2019. godine, uz procenjeni rast na nivou od 4,2%, podržan visokim direktnim stranim investicijama i intenziviranim aktivnostima u građevinarstvu. Nezaposlenost je opala na rekordno nizak nivo, uz stabilan rast zarada. Inflacija, koja je iznosila 2 procenta u januaru i dalje se kreće u donjoj polovini ciljanog koridora. Otpornost finansijskog sistema nastavlja da se poboljšava i udeo nenaplativih kredita je opao na 4,1% u decembru 2019. godine”, navodi se u tom saopštenju.

Zatim se dodaje da su fiskalni rezultati i dalje dobri i da je opšti nivo države zabeležio fiskalni deficit od 0,2% BDP-a u 2019. godini, dok je javni dug opao na 52%.

“Makroekonomska perspektiva za 2020. godinu je pozitivna, sa projekcijom rasta od 4 procenta i očekivanjima da će se inflacija zadržati u donjoj polovini ciljano koridora. Medjutim, rizici su povišeni, naročito spoljni, dok preostaje i veoma važan program strukturnih reformi”, navodi se u saopštenju tima Medjunarodnog monetarnog fonda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com