MMF povećava procenu privrednog rasta Srbije na 2,5 odsto

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će Međunarodni monetarni fond (MMF) 21. juna zvanično povećati procenu privrednog rasta Srbije na 2,5 odsto ove godine, što će biti najveći rast za Srbiju u prethodnih deset godina.

rast

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da će to biti najveći rast za Srbiju uprkos merama fiskalne konsolidacije, što znači da je zasnovan na investicijama i izvozu.

Premijer je naglasio da se očekuje da će rast naredne godine ići i do četiri odsto, što će da znači za obične građane, posebno ukoliko i sledeće godine budemo imali veći rast, veće plate, penzije, životni standard, uz ocenu da toga ne bi bilo bez hrabrosti građana koji su podržali teške mere, a ne laka obećanja.

On je poručio da je Srbija jedna od najperspektivnijih evropskih zemalja, koja korača ka svojoj budućnosti.

Vučić je naveo i da su plate male, ali da su prvi put prešle 400 evra, i izrazio uverenje da će tokom mandata nove vlade prosečna plata u Srbiji moći da dostigne i do 500 evra.

Predsednik Vlade je najavio da će već u septembru sa MMF-om moći da se razgovara o povećanju plata i penzija.

Ovog puta nismo pokretali to pitanje u razgovorima sa MMF-om, ali verujem da će građani moći da budu zadovoljni ako budemo nastavili sa dobrim rezultatima. U tom slučaju, mogu da očekuju dublji džep, poručio je Vučić.

Premijer je ponovio da će Srbija ostati posvećena priključenju EU jer je to, mimo dnevne politike i ličnih odnosa, pravac u najboljem interesu građana naše zemlje.

Strateški pravac Srbije i politika, kako je istakao, ne menjaju se i naša zemlja će nastaviti svoj evropski put, ali i odlučnu saradnju sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

To je nešto što je od velikog značaja jer govori o pouzdanosti, sigurnosti i bezbednosti ulaganja u našu zemlju, poručio je Vučić.

On je naveo da Srbija svoju politiku ne menja u jednom ili dva dana, navodeći da je ta politika napravljena tako da najviše odgovora interesima građana Srbije i zemlje.

Vučić je saopštio da će za predsednika vlade Vojvodine predložiti Igora Mirovića, i istakao da je neophodno da se organi u Vojvodini konstuituišu što ranije, kako bi svako preuzeo svoj deo poslova koji nam predstoje.

U tom kontekstu će, kako je naveo, vlada Vojvodine biti formirana naredne nedelje.

Premijer je istakao da je ponosan na Srbiju i na građane zbog svega što su uradili za nepune dve godine i pored poplava, suše, problema u regionu i slično.

Uspeli smo da ostvarimo te rezultate. Ako budemo imali snage, biće u zapadnim udžbenicima proučavano da smo zemlja koja je sa najboljim mogućim rezultatima prošla kroz reforme MMF-a, poručio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com