Srbija neće dozvoliti vraćanje migranata iz Mađarske

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da naši državni organi neće dozvoliti nasilno prebacivanje migranata iz Mađarske ili bilo koje druge zemlje na teritoriju Srbije.

vulin

Vulin je, povodom jučerašnjeg usvajanja zakona Mađarske koji policiji dozvoljava da vraća natrag ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od osam kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji, najavio da će zvanični Beograd zatražiti objašnjenje od mađarskih kolega o ovom zakonskom rešenju.

Nijedna zemlja ne može da donese zakon koji će se odnositi na neku drugu zemlju, naglasio je on i objasnio da je na osnovu međunarodnih zakona poznato na koji način neka osoba može biti vraćena iz konkretne zemlje.

Prema njegovim rečima, usvojeni zakon implicira da bi i bez sporazuma, dogovora, razgovora i međunarodnog prava neko mogao biti vraćen na teritoriju Srbije, što je za našu zemlju apsolutno neprihvatljivo.

Vulin je ukazao na to da Sporazum o readmisiji sa Mađarskom funkcioniše, ali da se on odnosi na naše državljane, dok sporazum o readmisiji koji se odnosi na državljane drugih zemalja ne postoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com