Mogu li državni funkcioneri (privatno) da odsedaju u hotelu predsednika države

Potpredsednik SAD Majk Pens odseo je za vreme službenog boravka u Irskoj u tamošnjem golf klubu, koji je u vlasništvu njegovog i predsednika SAD Donalda Trampa.

Američki državni tužilac Vilijem Bar rezervisao je u njujorškom hotelu u vlasništvu američkog predsednika Donalda Trampa prostor u kome će u decembru, a povodom božićnih i novogodišnjih praznika, napraviti porodičnu proslavu za 200 ljudi, otkrio je Vašington Post. Bar će troškove zakupa hotela platiti 30.000 dolara iz svog džepa.

Svejedno, američki mediji i Pensa i Bara sumnjiče da su u prekršaju najmanje moralnom.

Otkako je postao predsednik, Donald Tramp ne upravlja svojim hotelima širom sveta, ali od njih i dalje ima finansijsku korist, primećuju američki mediji.

Pa su dva visoka državna funkcionera, odlučivši se da koriste usluge Trampovih hotela, njemu finansijski išla na ruku.

U slučaju Vilijama Bara postavlja se pitanje da li on ulazi u odnose zavisnosti prema predsedniku, neprihvatljive za vrh pravosudne vlasti.

U slučaju Majka Pensa, Tramp je već morao da demantuje izjavu Pensovog saradnika da je potpredsednik Amerike odseo u irskom golf klubu američkog predsednika na sugestiju ovog poslednjeg.

„Nisam umešan… Ali moji su hoteli najbolji”, objasnio je američki predsednik.

Biće zanimljivo videti da li američki zakon ova dva slučaja tretira na način na koji ih tretiraju mediji – kao prekršaj, najmanje moralni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com