Može li premijer vladinim avionom putovati stranačkim poslom?

Agencija za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatske pokrenula je postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i grupe sadašnjih i bivših hrvatskih ministara, članova HDZ-a, jer nisu dostavili svu traženu dokumentaciju o tome ko je pokrio troškove njihovog putovanja u Helsinki na kongres Evropske narodne stranke.

Na taj kongres su državni funkcioneri putovali kao članovi HDZ-a, vladinim avionom.

Prozvani funkcioneri tvrde da je troškove hotela i boravka u Helsinkiju od ukupno 85.000 evra platila njihova stranka, Hrvatska demokratska zajednica.

A što se aviona tiče, hrvatski premijer Andrej Plenković je pred TV kamerama objašnjavao da o tome ko će se voziti vladinim avionom na predlog premijera odlučuje šef kabineta, te da on kad putuje službeno ima pravo na korišćenje tog aviona.

Što se ostalih putnika tiče, portparol vlade Marko Milić tvrdi da su se oni vladinim avionom vozili „zato što su imali sastanak sa finskim premijerom ili su imali druge bilateralne sastanke, službene obaveze“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je Agenciju za odlučivanje o sukobu interesa optužio za „konstrukciju“ usmerenu na to da se „političko – medijska šteta“ nanese njemu.

A predsednica Agencije je brzo izjavila da postupak nije pokrenut zbog putovanja nego zbog nedostavljanja tražene dokumentacije.

U svakom slučaju, biće zanimljivo videti kako će obe strane isplivati iz korišćenja državnog resursa – aviona – u stranačke svrhe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com