Možda se Trampu ovako više svidi

Džon Ki premijer Novog Zelanda predložio je da se Transpacifički sporazum o trgovinskoj saradnji preimenuje u Tramppacifički sporazum o trgovinskoj saradnji.

tramp

Možda se novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu tako više svidi, zaključio je Ki na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske zajednice koji se održava u glavnom gradu Perua Limi.

Tramp je u predizbornoj kampanji uzrazio veliko neprijateljstvo prema medjunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini u kojima učestvuju SAD i najavio je da će sporazum NAFTA otkazati i uvesti carine na uvoz robe iz Meksika, koji u SAD plasira 80 odsto izvoza, kao i da će obustaviti dogovore o Transpacifičkom sporazumu i uvesti carine od 45 odsto na uvoz robe iz Kine.

Komentatori smatraju da se, u novonastalim okolnostima, bar naredne dve godine ne može računati na nastavak pregovora TTIP, sporazumu o trgovini izmedju SAD i EU. Ti su pregovori obustavljeni jer je niz ključnih evropskih država zatražio da se ponovo otpočnu pregovori na ravnopravnijim osnovama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com