Može li Hrvatska u Šengen pre Bugarske i Rumunije

Vlada hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iskoristila je, naravno, ocenu Evropske komisije „da je Hrvatska ispunila sve uslove za članstvo u Šengenu“ za malo političke euforije, ali preporuka Komisije još nikako ne znači da su Hrvatskoj vrata Šengena otvorena.

Kako je javila izveštač HRT iz Brisela Jasna Paro, ovakvu preporuku komisije Bugarska i Rumunija su dobile pre osam godina, ali se sa mišljenjem Komisije nisu složile Holandija, Nemačka i Finska. Tako da je teško očekivati, rekla je ona, da Hrvatska udje u Šengen pre ove dve zemlje.

Preporuku Komisije, inače, najpre bi jednoglasno trebalo da potvrdi Evropski savet, a onda da tu odluku ratifikuje svaka od zemalja članica.

Paro je, medjutim, podsetila da Hrvatska sledeće godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom i nije uobičajeno da zemlja, koja predsedava, na dnevni red stavlja teme kojima je sama tema.

Tako da se očekuje da Evropski savet o članstvu Hrvatske u Šengenu odlučuje u drugoj polovini 2020. godine, za vreme predsedavanja Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com