Kako dečji vid zaštititi od smartova i kompjutera

Iako Svetska zdravstvena organizacija prognozira da će za 30 godina četvrtina svetskog stanovništva biti kratkovido, pouzdanih naučnih podataka nema o tome koliko često sedenje za kompjuterom, zurenje u smartfon ili učenje za digitalnom tablom utiče na pogoršanje vida, ali stručnjaci savetuju preventivu i oprez.

Mada proriče da će kratkovidost biti epidemija veka, doktor medicinskih nauka i oftalmolog Tatjana Pavlova je za ruski Radio 1 rekla da od „stanja akomodacionog aparata oka“ zavisi koliko dugo sedenje za kompjuterom ili gledanje u smartfon šteti vidu, ali i od blizine ekrana, osvetljenja i položaja osobe sa ekrana i gledaju u daljinu, da poštuju režim

Ona je savetovala svima, koji su prinudjeni da sve vreme koriste smartfone, da što češće skreću pogled sa ekrana i gledaju u daljinu, da poštuju režim vizuelnog opterećenja i da ne spavaju kraj smartfona.

Ekspert Svetske zdravstvene organizacije Stjuart Kil takodje je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da nema pouzdanih podataka o tome koliko dugo sedenje pred kompjuterom ili smartfonom šteti vidu dece, na primer. To rekao je zavisi i od genetike, ali je savetovao da se pri čitanju sa ekrana poštuje razdaljina od najmanje 30 santimetara i provodi što više vremena na otvorenom prostoru.

On je savetovao ljude starije od 50 godina ili one koji rade pri lošim vremenskim uslovima da posećuju oftalmologa jednom u dve godine, dijabetičari jednom godišnje, a oni koji rade za kompjuterom redovno kako bi se na vreme otkrili simptomi bolesti očiju kao što je glaukom.

Ruska služba za zaštitu potrošača, pozivajući se na podatak da polovina dece školske dece školu, zbog problema s vidom, završi sa naočarima za kratkovidost, na svom je sajtu objavila nekoliko saveta o tome kako decu zaštiti od rizika oštećenja vida zbog preteranog korišćenja kompjutera ili smartfona.

Ta Služba savetuje da se deci obezbedi udobno mesto za rad, sa svetlom s leve strane, rastojanjem od monitora ne manjim od 70 cm i rastojanjem od radne ploče ne manjim od 25 cm.

Takodje, deca moraju provesti najmanje dva sata na otvorenom i to po danu – time se, saopštava ta služba, znatno snižava rizik od narušavanja vida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com