Može li Pupovac da spreči da Trg maršala Tita postane Trg Republike Hrvatske

I posle Tita – Tito! Barem u Hrvatskom saboru – bura oko maršala koji je umro pre 37 godina.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić juče je rekao da je mislio kako ima dovoljno razuma da se narodu da da na referendumu odluči o tome hoće li Trg maršala Tita u Zagrebu promeniti ime, ali pošto vidi da dovoljno razuma nema predlaže da se odluka donese u parlamentu Zagreba u redovnoj proceduri. Njegov je predlog da trg dobije novo ime: Trg Republike Hrvatske.

Bandić je na promenu imena trga pristao jer su mu za većinu u zagrebačkoj skupštini potrebni glasovi odbornika novoformirane desničarske stranke na čijem čelu su Bruna Esih i bivši hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Njegovu odluku pozdravila je i Hrvatska demokratska zajednica.

Na ove vesti odmah je protestima reagovala Socijaldemokrtska partija Hrvatske oslanjajući se na tvrdnju da Istra danas ne bi bila deo Hrvatske da nije bilo – Tita.

„Neću previše filozofirati oko tog, Istrijanin sam, Puležanin, da nije bilo maršala, danas ne bih sjedio u Hrvatskom saboru (na radost mnogih)“, napisao je na Fejsbuku poslanik SDP-a Pedja Grbin i hejterima poručio „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

U Hrvatskom saboru je poslanik SDP-a Nenad Stazić podsetio da je Tito pobedio Antu Pavelića koji je Istru, delove Dalmacije, otoke dao drugome i da to Titu pristalice Pavelića ne mogu da oproste.

Bivši predsednik Hvatske Ivo Josipović je rekao da je sudbina Trga maršala Tita sada u rukama Milorada Pupovca, lidera Samostalne spske demokratske stanke. Pupovac je ocenio nekorektnim da se sudbina jednog takvog političkog pitanja stavlja na teret jednom čoveku i to predstavniku stranke jedne manjine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com