Profesija maskirani obaveštajac: Koliko su identiteta imali Gevork i Goar Vartanjan?

Oni nisu samo zvezde holivudskih filmova, stvarno postoje i možda su vam u komšiluku. Cele porodice sa lažnim identitetom!

Neki su čitaoci Ekonomskih Vesti glupom ocenili vest prema kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin prvi put obnarodovao čime se tačno bavio dok je bio oficir KGB-a: ilegalnim obaveštajcima u inostranstvu.

Nekako u isto vreme, a povodom 95 godina te ruske Službe, mogli smo iz prve ruke da saznamo o kakvoj se profesiji radi.

Postojanje gospodje Goar Levonovne Vartanjan (91)  i njenog pokojnog muža Gevorka Vartanjana pre 20 godina je prestalo da bude tajna, a tajnost je skinuta sa njihove biografije do 1943. godine uključujući njihovu prvu akciju za vreme Teheranske konferencije Staljina, Ruzvelta i Čerčila. Obratite pažnju: te godine je Goar imala 17, a njen kasniji muž 19 godina, za Kontraobaveštajnu službu SSSR-a počeli su da rade on sa 16, a ona sa 13 godina! U Teheranu su bili u grupi vršnjaka koja je razotkrila šest nemačkih diverzanata namerenih da likvidiraju Staljina, Ruzvelta i Čerčila.

Tri puta su se venčali u raznim zemljama, uvek sa novim (bračnim) identitetom. Jedino što je bilo stvarno: stvarno su bili bračni par.

Za vreme otmice Alda Mora, tri puta ih je zaustavljala italijanska policija. Ništa nisu našli sumnjivo u njihovom identitetu.

U razgovoru koji je sa njom vodio lično sadašnji šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin gospodja Vartanjan je rekla da je veoma teško zaboraviti svoj identitet i ruski jezik, ali kad bi opet trebalo ona ne bi razmišljala ni časa. Nije joj se dogodilo da za vreme boravka u nekom od svojih službenih identiteta progovori ruski: samo je jednom u sopstvenoj kuhinji počela da pevuši melodiju jedne ruske pesme. „Šta radiš? Šta radiš?“, kaže da je prekorio suprug. Kad je u jednom od tih identiteta trebalo da bude operisana, suprug je odsedeo kraj nje sve vreme u strahu da pod anestezijom ne progovori ruski. Nije.

Refleks je, kaže, nije napustio ni danas. Kad je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin pitao u kojim zemljama je radila, spremno je odgovorila: u mnogim.

U fokusu ove vrste obaveštajaca je politika, ekonomija, nauka, tehnologije.

Gospodja Vartanjan deluje zadovoljno, čak oduševljeno. Ima raznih profesija – pa ko voli…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com