Može li Srbija spremna dočekati svetsku ekonomsku krizu? Može.

Bez obzira da li će se svet narednih godina suočiti ili ne sa svetskom ekonomskom krizom, rizici su visoki i država Srbija može i treba za nju da se sprema: refinansiranjem javnog duga i povećanjem investicija, pre svega u infrastrukturu, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Djordje Djukić.

„Najviše što može država je da javni dug refinansira po nižim kamatama gde god je to moguće”, kaže dr Djukić za Ekonomske Vesti.

Struktura javnog duga kao i kamata na taj dug data je opširno u Mesečnom izveštaju Uprave za javni dug sa stanjem 28. februara 2019. godine.

Prema tom izveštaju, dug opšte države (spoljni i unutrašnji) iznosi izražen u evrima  23.465.293.639.

Na 80,5% duga kamate su fiksne.

Dr Djukić nije iznenadjen ocenom Medjunarodnog monetarnog fonda da evropske države sa “solidnim budžetom moraju više da investiraju“ i smatra da je liberalnu doktrinu, po kojoj država treba da se drži podalje od investiranja u realnu ekonomiju, „ogolila globalna ekonomska kriza“.

Tako da Djukić smatra da se Srbija može  spremiti za eventualnu svetsku krizu i većim državnim investiranjem, efikasnim i u striktno namene, naime u kapitalne objekte.

“Izvoz je jedna od glavnih okosnica privrednog raste, a izvoza nema ako nema dobre infrastrukture”, kaže dr Djukić.

Inače, da podsetimo, ministar finansija Siniša Mali se nedavno pohvalio da su budžetom za ovu godinu sredstva za investicije u infrastrukturu povećana za 30 milijardi dinara.

O kom se redu veličina radi govori poredjenje: ministar finansija je jako reklamirao novopronadjeno rešenje za kredite infeksirane u švajcarskim francima u kome će republički budžet, kako je upravo izneo Fiskalni savet, učestvovati sa 10 milijardi dinara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com