Države sa solidnim budžetima moraju više da investiraju

Poruka je pre svega upućena Nemačkoj jer, Medjunarodni monetarni fond (MMF) je u svom najnovijem konjukturnom izveštaju smanjen rast u Nemačkoj naveo kao jedan od faktora koji opterećuju svetsku privredu.

„Države sa solidnim budžetima moraju više da investiraju”, lansirao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke, a podržao ga je i šef odeljenja za Evropu MMF-a Pol Tomson.

I od tvrdnje o problemima Nemačke s rastom i od zahteva za (još) više investiranja nemačke države, kategorično su se, preneo je Frankfurter algemajne cajtung, branili guverner Bundesbank Jens Vajdman i nemački ministar za finansije Olaf Šolc.

„Mi smo već uradili to što svi od nas traže. Mi već imamo jednu veoma ekspanzivnu investicionu strategiju. Javne investicije u infrastrukturu, obrazovanje i digitalnu ekonomiju porasle su mnogo više nego prethodnih godina. Nemačka vlada je, takodje, smanjila poreze u ukupnom iznosu od 10 milijardi evra. A tu treba dodati i planirano ukidanje solidarnog doprinosa za 90% poreskih obveznika od 2021. godine“, rekao je Šolc i, kako je preneo je FAZ, dodao da nemačka ekonomija nije u padu, „više se radi o usporenom rastu“

(Nemačka vlada je snizila svoju prognozu rasta za ovu godinu na 0,5%).

Pol Tomson je pohvalio zapažen rast državnih investicija u Nemačkoj.

„Ali moramo da vidimo više“, rekao je Tomson i dodao da u nemačkom budžetu još ima prostora i za investiranja i za smanjenje poreza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com