Mrcvarenje se nastavlja: O sudbini hrvatskih brodogradilišta odlučiće tržište

Pošto je Vlada Hrvatske juče saopštila da su troškovi restrukturiranja istarskog brodogradilišta Uljanik i 3. maj za državu prevelik teret, te da čeka nove predloge, Trgovinski sud u Pazinu takodje se odlučio za čekanje – za 24. april je odložio odluku o stečaju pulskog brodogradilišta Uljanik.

Radnici Uljanika su, kako je javio HRT, nastavilu već osmodnevni štrajk, ali su danas na rad pustili radnike i kooperante australijskog naručioca polarnog kruzera, pošto je zapretio tužbom.

Juče je i Trgovinski sud u Rijeci, treći put, odložio odluku o stečaju riječkog brodogradilišta 3. maj.

Član vladajuće hrvatske koalicije Radomir Čačić optužio je partnere u vladi da nemaju hrabrosti za prave odluke, ali se Vlada Hrvatske, očito, odlučila za strategiju čekanja da ovaj problem likvidira vreme, tokom koga radnici odlaze ili u penziju ili u neko inostrano brodogradilište, pa je problema za rešavanje sve manje.

Radnici dva brodogradilišta sedam meseci nisu primili platu.

Gostujući u emisiji HRT-a Poligraf predstavnici hrvatske vlade su najzad došli do ključnog problema: filozofija ugovaranja brodova u ovim je brodogradilištima od početka bila pogrešna, pa su već u trenutku ugovaranja, brodovi bili neekonomični.

Da problem istarskih brodogradilišta neće bitno uticati na finansije i ekonomiju Hrvatske, svedoči činjenica da je rejting agencija Standard&Poors neki dan podigla kreditni rejting Hrvatske sa nivoa spekulativnog, gde se nalazio 7 godina, na nivo investicionog, odnosno sa BB na BBB-, izgledi stabilno. Ostale dve ključne agencije – Moody’s i Fitch – još kreditni rejting Hrvatske drže na nivou spekulativnog, pa je Hrvatska do odluke S&P bila jedina zemlja EU sa spekulativnim rejtingom.

Poredjenja radi, Srbija kod ove agencije još ima rejting na nivou spekulativnog (BB) što svedoči o povećanim ekonomskim i političkim rizicima ulaganja u zemlju. Rumunija i Bugarska imaju investicioni rejting (BBB-), što je takodje važno s obzirom da se i ove dve zemlje, bar prema informacijama medija, takmice za fabriku Folksvagena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com