Nadležnosti predsednika Francuske: Jedini gazda nad upotrebom nukelarne sile!

Politički sistem V Republike je polu-predsednički i vlast francuskog predsednika je u velikoj meri lična. Jedini uslov za vršenje tih velikih nadležnosti je da politička stranka, koja iza predsednika stoji, raspolaže većinom u Narodnoj skupštini Francuske.

Sad već bez sumnje novi predsednik Francuske Emanuel Makron (1977) nema sopstvenu političku stranku i na junskim parlamentarnim izborima će se odlučiti koje su stvarne granice njegove predsedničke vlasti.

Predsednik Francuske može izneti na referendum zakonske propise, tražiti glasanje o poverenju premijeru, predlagati ministre, raspustiti Narodnu skupštinu, sazvati vanrednu sednicu parlamenta, donositi ukaze, proglašavati zakone, davati pomilovanja. On je zadužen da pazi na poštovanje Ustava, da osigura funkcionisanje javne vlasti i kontinuitet države kao i nezavisnost pravosudne vlasti.

U odnosu na inostranstvo, on je garant nacionalne nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, kao i garant poštovanja sporazuma koje je potpisala Francuska.

On je šef francuske armije i ima odlučujuću ulogu u pitanjima odbrane. Na primer, jedino je on vlastan da odluči o upotrebi francuske nukearne moći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com