Ukrajinske pare u američkim izborima

Šef izbornog štaba Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD, podneo je ostavku zbog sumnji da je primao novac iz crnih fondova ukrajinske Partije regiona čiji je šef bio bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Janukovič se sada nalazi u Rusiji. Manafort, koji je na poziv oligarha Rinata Ahmetova radio na imidžu Partije regiona od 2005. do 2007. godine, odbacio je optužbe, ali je ipak podneo ostavku.

Manafort

Ukrajinski poslanik Vitalij Kalušni navodno je devet puta uzeo novac iz crne kase Partije regiona da bi ga prosledio Manafortu. Govori se o iznosu od 12,7 miliona dolara.

Ukajinske pare se već drugi put pojavljuju u predizbornoj kampanji za izbor američkog predsednika.

Američki mediji su ranije objavili da je ukrajinski oligarh Viktor Pinčuk najveći inostrani donator Fonda Klinton. Prema navodima Wall Street Journal-a Pinčuk je od 2006. godine u taj Fond uplatio 13 miliona dolara.

Uveravajući javnost da nije bila predmet bilo kakvih pritisaka, porodica Klinton je saopštila da će, u slučaju pobede Hilari Klinton na američkim predsedničkim izborima prestati da primaju donacije od stranih fizičkih donatora, stranih vlada, kompanija i njihovih humanitarnih organizacija. Hilari Klinton je kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika SAD.

Fond Klinton je osnovan 2001. godine i procenjuje se da je dosad prokupio donacije u vrednosti od 2 milijarde dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com