Najavljuje li pad cene bakra pad svetske ekonomske konjukture?

Dok šef Američkih federalnih rezervi tvrdi da je politika smanjenja poreza i povećanja državnih izdataka obezbedila bar trogodišnji impuls rastu američke privrede, nemački list Velt tvrdi da su najavljene Trampove investicije u infrastrukturu izostale, a pretnje novim carinama najavljuju nove žrtve u svetskom trgovinskom ratu, koji je Tramp započeo.

Bog dao, bog uzeo, odnosno Tramp dao, Tramp uzeo, rezimira Velt i upućuje na oštar pad cena sirovina na svetskom tržištu (bakra, cinka aluminijuma…), a posebno cene bakra, koja je od početka godine izgubila 14,7% od svoje vrednosti.

„Ove sirovine su pouzdan rani indikator za ekonomski razvoj. Pre svega cena bakra reaguje intenzivno na konjukturne turbulencije. Crveni metal važi na tržištima za sirovinu s doktorskom titulom. U anglosaksonskom svetu govori se o „Dr Copper“, koji daje dijagnozu globalnoj ekonomiji koja je začudjujuće često tačna“, tvrdi Velt.

„Rastuće berzanske vrednosti bakra ukazuju na zdravu svetsku ekonomiju, cene koje padaju znak su odredjene slabosti“, navodi list i podseća da se pre deset godina cena bakra stropoštala tokom leta, mesecima pre nego što je finansijska kriza ruinirala svetsku konjukturu.

One thought on “Najavljuje li pad cene bakra pad svetske ekonomske konjukture?

  • 17. jul. 2018 at 08:39
    Permalink

    Ako je tačna najava pad cene bakra, biće i pad svetske ekonomske konjukture? Osim toga, basnoslovne profite koje ostvaruje RTB Bor, kako kaže generalni direktor, a kao papagaji prenose vodeći ljudi Srbije, je blagodareći visokoj ceni bakra na LME (6166.00 $/t)). Postavlja se pitanje šta je urađeno kada pre par godina cena bakra bila iznad 10.000 $/t, ništa. Kada se ostvari najavljeni pad cena bakra, RTB Bor pod votstvom poltrona ΛV veličaće profite RTB Bor blagodareći njegovim glupostima, lažima i hvalospevima, na široko poznatih. A tek prodaja RTB Bor?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com