Narodna skupština o budžetu, medijima, kaznama za roditelje, pravu na razumno sudjenje

U toku je prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije na čijem dnevnom redu je predlog republičkog budžeta za 2024.godinu sa pratećim zakonima, medijski zakoni, zakoni iz oblasti obrazovanja, pravosudja, poljoprivrede, zdravstva.

Tokom pojedinačnih izlaganja ministara u Vladi Srbije, gradjanima je, izmedju ostalog, obećano da će prosečna neto plata do kraja 2024.godine biti 955 evra i završena brza pruga Beograd – Subotica i autoput Požega – Preljina.

Budžetska izdvajanja za zdravstvo koje je „vodeće u regionu“ (ministar finansija Siniša Mali) biće sledeće godine povećana za 25,5 milijardi dinara na 545 milijardi.

Budžet za kulturu biće povećan za 5,58 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans na preko 15 milijardi dinara.

U budžetu su, rekla je ministarka kulture Maja Gojković, predvidjena „impozantna sredstva za kinematografuju“.

Srbija već ima dozvole za otvaranje kulturnih centara u Londonu i Skoplju.

Učenici će ubuduće imati ocenu iz vladanja od drugog razreda osnovne skole do kraja srednje škole i ta će im ocena uticati na opšti uspeh, a biće povećane novčane kazne za roditelje budući da neki apsolutno odbijaju saradnju sa školom kada im deca imaju probleme.

Na dnevnom redu su izmene zakonskih odredbi o pravu na sudjenje u razumnom roku, koje je predstavila ministarka pravde Maja Popović.

Izmenama Zakona o subvencijama u poljoprivredi, poljoprivredna površina na koju se mogu dobiti državne subvencije povećava se sa 20 hektara na 100 hektara, pošto je rebalansom iznos subvencije povećan sa 9000 na 18 000 po hektaru.

Od 1.1.2024.godine, vlasnik zemljišta koji to zemljište ne obradjuje neće moći da dobije subvenciju nego će morati da potpiše ugovor o zakupu sa onim ko zemljište obradjuje i zakupcu će pripadati subvencija, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je najavila da će do 31.12.2024.godine poljoprivrednicima biti isplaćena sva dugovanja države , bilo kad da su nastala.

Medijskim zakonima, koji su takodje na dnevnom redu, regulisane su odredbe o vlasništvu u osnivanju medija, a definisano je i šta je zabranjeno u rijaliti šouima. Zakone je predstavio ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com