NATO: Nemačka pod sve jačim pritiskom

Budžet NATO-a nije bio na dnevnom redu današnjeg susreta ministara inostranih poslova država-članica NATO-a, ali je novi američki državni sekretar Majk Pompeo rusku pretnju, koja je bila na dnevnom redu, iskoristio da još jednom upozori Nemačku na nedovoljno angažovanje.

Kako piše nemački list Velt, Pompeo je iza zatvorenih vrata tražio odgovor na „rusku agresiju“ i naglašeno zahtevao da i zbog toga države kao što je Nemačka povećaju svoje izdatke za odbranu.

Velt primećuje da je Berlin, tri meseca pred samit NATO-a, pod sve većim pritiskom. U američkoj delegaciji se u petak moglo čuti, piše Velt, da je Nemačka „najveći i najbogatiji“ NATO-partner u Evropi, da Vašington očekuje da Nemačka više čini i to joj je proteklih nedelja jasno stavljeno do znanja, rekao je neimenovani visoki NATO diplomata, a prenosi Velt.

„Strpljenje je na izmaku“, rekao je on.

Nemačka je najavila da će izdatke za odbranu povećati sa sadašnjih 1,19% na 1,25% do 2021. godine, pa se u NATO-u ocenjuje da će ona biti jedna od retkih članica kojoj možda neće poći za rukom da ispuni postavljeni zajednički cilj i izdatke za odbranu do 2024. godine poveća na 2%.

Ovaj pritisak je izgleda već dao neke rezultate: nemačka kancelarka Angela Merkel je za vreme posete Vašingtonu u petak obećala da će nemački izdaci za odbranu 2019. godine iznositi 1,3% BDP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com