Nemačka: Jedina država EU bez ograničenja brzine na putevima

Nemačka vlada je kategorično odbacila mogućnost da na auto-putevima u Nemačkoj bude uvedeno opšte ograničenje brzine na 130 kilometara na čas, tako da je Nemačka jedina zemlja u Evropskoj uniji u kojoj opšteg ograničenja brzine – nema. Pošto su, rečeno je, nemački putevi najsigurniji na svetu.

Na polovini auto-puteva Nemačke liberalna doktrina caruje: vozi ko koliko hoće i koliko kola, koja poseduje, mogu. U čast nemačke automobilske industrije kojoj Nemci, po mišljenju ljubitelja, imaju zahvaliti za većinu onog što imaju.

Sem što se smanjivanje brzine na putevima smatra najjeftinijom merom za smanjivanje emisije štetnih gasova i obezbedjivanja čistijeg vazduha, u Nemačkoj je od 1950. godine u saobraćajnim nesrećama stradalo 780.000 ljudi.

U Evropskoj uniji opšte ograničenje brzine na auto-putevima od 140 kilometara na sat imaju Bugarska i Poljska. Od 1. avgusta 2018. godine Austrija je uvela ograničenje brzine od 140 km/h na A1 Zapadnom auto-putu izmedju mesta Haid i Saltledt. Na tom se putu odvija gro saobraćaja.

U 14 država članica EU brzina je na autoputevima ograničena na 130 kilometara na sat.

U Belgiji, Finskoj, Irskoj, Portugaliji i Španiji brzina je ograničena na 120 kilometara na sat.

U Švajcarskoj je brzina na autoputevima  ograničena na 120 kilometara na sat, s tolerancijom od 5 kilometara na sat. Za prekoračenje brzine su od 1. januara 2013. godine uvedene kazne zatvora, zaplene i prodaje kola u korist državnog budžeta. Takva kazna sleduje ako se u tempo zoni od 30km/h vozi više od 70 km/h, ako se u naseljenom mestu vozi više od 100km/h, na regionalnim putevima više od 140 km/h, a na auto-putevima više od 200 km/h.

U Švedskoj je brzina na autoputevima ograničena na 110 km/h, a u Velikoj Britaniji na 112 km/h.

Na Kipru i u Norveškoj, koja nije članica EU, brzina je ograničena na 100 km/h.

Broj mrtvih u saobraćajnim nesrećama 2017. godine: u Norveškoj 20 na milion stanovnika, u Švedskoj 25 na milion stanovnika, u Švajcarskoj 27 na milion stanovnika, u Austriji 47 mrtvih na milion stanovnika…

„Veza izmedju saobraćajnih nesreća i brzine nedvosmisleno je utvrdjena u naučnoj literaturi“, tvrde stručnjaci.

Tako se navodi da je kod ličnog automobila, koji vozi brzinom od 130 kilometara na sat, trag kočenja dug 116 metara, kod onog koji vozi 140 km na sat taj trag je dug 132 metra, a posle 116 metara automobil još vozi brzinom od 56 kilometara na sat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com