Nemačka: Naslednica odstupila!

Anagret Kramp-Karenbauer proglasila se nedoraslom za istorijske izazove koji su pali na Nemačku. Kako je saznao Frankfurter algemajne cajtung a potvrdio portparol Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ona je na jutrošnjoj sednici Predsedništva stranke objavila da će se na leto povući sa mesta njene predsednice. A neće se kandidovati ni za kancelarsku funkciju.

Kramp-Karenbauer je kao razlog navela nejasan odnos dela stranke prema strankama Alternativa za Nemačku (AfD) i Levica.

Ona zastupa kategoričan stav da CDU ne treba da sarađuje ni sa jednom ni sa drugom od te dve stranke pozicionirane na suprotnim polovima političkog spektra.

Taj stav, kao konačno i krhki autoritet Kramp-Karenbauer, razbijen je manipulativnim izborom liberala Tomasa Kemeriha na mesto premijera istočnonemačke pokrajine Tiringen. Kemerih je izabran ujedinjenim glasovima CDU i AfD,  budući da njegova partija ima samo 5 poslaničkih mesta.

Taj pokrajinski izbor, zbog opasnih istorijskih asocijacija, izbio je medju udarne vesti medija širom sveta.

Podsetio je i komentatore u Nemačkoj na pokrajinske izbore u istom tom Tiringenu 1930. godine kad je, prvi put uz pomoć glasova Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, jedna skupina konzervativnih partija došla na vlast. Baš u Tiringenu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se priprema za veliki odlazak iz politike, morala je da preuzme inicijativu, ali da problem za CDU nije samo lokalni, kao što nije bio ni 1930. godine, videlo se odmah čim je podrška operaciji Tiringen stigla od stranačkih predstavnika u njenoj Vladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com