Nemačka se naoružava, treba li opet da se plašimo?

Ovako: samo u Drugom svetskom ratu zapadna opsednutost Rusijom svet je koštala 70 miliona ljudskih života, od čega su više od 25 miliona bili životi gradjana Rusije, a 6,5 miliona životi Jevreja.

Berlin troši na naoružavanje kao nikad dosad, tako počinje tekst u nemačkom listu Die Welt, koji neizostavno treba pročitati u celosti („So teuer werden die NATO Plane fuer Deutschland, 16.3.2021).

U tekstu se navodi da je Nemačka od 2014. godine do danas izdatke na vojsku povećala za 34,7 odsto, da je samo prošle godine povećala te izdatke za 8,4 odsto na 51,6 milijardu evra, a da njeni saveznici iz NATO ipak nisu zadovoljni. Jer to je 1,56 odsto nemačkog BDP-a, i daleko je od 2% koliko bi trebalo da iznosi 2024. godine.

I sad dolaze najinteresantniji delovi teksta.

Tvrdi se, naime, da će se od Nemačke, kao najveće evropske zemlje očekivati i više od 2 odsto.

„Da bi Zapad u slučaju odbrane brže mogao da se, s teškim vojnim naoružanjem kao što su tenkovi, kreće u pravcu Moskve, Evropa mora imati puteve, šine i mostove dobro izgradjene i sposobne da izdrže teret. Glavni teret u tome će morati da snosi najveća država EU: Nemačka“, navodi se u tekstu.

Autor se poziva na analizu dvojice vojnih stručnjaka (Heinrich Brauss i Joachim Krause) koji upozoravaju da Moskva opet investira u nuklearno strateško oružje srednjeg dometa.

I zaključuje da će Amerikanci i Evropljani, zbog uspona Kine i globalne interesne  politike Rusije, biti više zavisni jedni od drugih nego za vreme hladnog rata i da će narednih godina doći do jasne podele zadataka: evropske države će se jače brinuti oko pretnje iz Rusije, a SAD pažnju jače usmeriti na region Pacifika.

O naraslim nemačkim izdacima za vojsku u subotu je nemačkim novinarima odgovarala nemačka ministarka odbrane Anagret Kramp-Karenbauer, koja tvrdi da se Nemačka često nalazi u centru napada koji mogu biti povezani s Rusijom.

„Mi treba da se pobrinemo za sopstvenu bezbednost. Izazovi rastu – s novim tehnogijama, u vidu hibridnih pretnji, ali i na regionalnom nivou, na primer, uzimajući u obzir ponašanje Rusije. Hibridna pretnja je najveća. Pri tome, ali ne na kraju, Nemačka se naročito često nalazi u centru napada, koji mogu biti povezani sa Rusijom. Ako hoćemo da živimo u sigurnosti i blagostanju, mi moramo da investiramo u našu bezbednost“, rekla je Kramp-Karenbauer za nemačku medijsku grupu RND, a prenosi RIA Novosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com