Nemačka: Totalni skandal, totalna šteta

Frankfurter algemajne cajtung, tradicionalni branilac interesa velikog nemačkog kapitala i svega što čini „Made in Germany“ držao se po strani par dana, ali navodi Špigla o novoj, još većoj od prethodne, prevari u nemačkoj automobilskoj industriji izgleda su tačni.

Zato je FAZ ključni tekst u svom današnjem online izdanju posvetio toj temi i tekstu dao naslov „Totalna šteta“. Jer samo totalna šteta pristaje uz sumnju o totalnoj prevari u koju su se trodecenijskim tajnim kartelskim dogovaranjem upustili najveći nemački proizvodjaći automobila VW, Audi, Porše, Dajmler, BMV.

Na navode Špigla da su tajno dogovarali cene delova, izbor dobavljača, ovi su proizvodjači jednim glasom objavili da nemaju komentara. Kao da je i to deo njihovog kartelskog dogovora, piše komentator FAZ-a. I posle Špiglovog otkrića zaključuje da je „automobilska branša učinila sve što joj je na štetu“.

Dok su njeni šefovi okolo javno hvalili konkurenciju kao baš ono što je nemačku automobilsku industriju izbavilo u sam svetski vrh, tajnim kartelskim dogovorima su je podrivali. I dogovarali se o tehnički manje vrednim, ali isplativijim rešenjima.

FAZ smatra da će, ukoliko se navodi Špigla pokažu tačnim, nemački proizvodjači automobila doživeti sudbinu koju su investicione banke doživele posle krize 2008. godine: državna regulativa će ojačati, ekološki propisi biće oštriji a njihovo sprovodjenje skuplje, profit će biti smanjen, radna mesta ukidana…

Za tri nemačka ponosa, piše FAZ, važili su nemački inženjeri, nemački automobili i nemački standard. Ruše li se posle još jedne skandalozne prevare u automobilskoj industriji temelji ovog trougla, pita se FAZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com