Nemačka: Traže se vozači kamiona!

U Nemačkoj već sada godišnje nedostaje 40.000 profesionalnih vozača kamiona, a nedostatak radnika tog profila u godinama koje dolaze bi mogao da ima katastrofalne posledice po mnoge špediterske firme.

Kako piše nemački list Velt svake godine u penziju u Nemačkoj odlazi 67.000 profesionalnih vozača, 20 odsto trenutno aktivnih starije je od 55 godina, a ove godine je na tržište ušlo samo 27.000 novih.

Iz Rumunije, Bugarske i drugih istočnoevropskih zemalja više vozači ne pristižu, tvrdi Velt pozivajući se na reprezentativna udruženja špeditera.

Plate nisu problem, tvrdi list, i navodi da vozač početnik ima platu od 1.800 evra bruto plus dodaci, dok vozač s radnim iskustvom može da računa na duplo veću platu. Tokom tarifnog pregovora sa sindikatima vozača nema natezanja: za 2019. godinu je dogovoreno povećanje od 6, a za 2020. godinu od 4 odsto.

Ali džaba.

Zato se od nemačke vlade traži preduzimanje opsežnih mera i koraka.

Kao prvo, da se poveća sigurnost na parkinzima gde su vozači žrtve napada i  pljački – ove godine je iz parkiranih kamiona ukradeno robe u vrednosti od milijardu evra – jer takvo stanje neostvarivom čini ideju da se u profesiju više uključe žene.

Kako bi uslovi rada, na koje se žale vozači, bili poboljšani od vlade se traže veća ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu i regulaciju kako bi se eliminisale poslovične gužve na putevima.

Takodje se traži pojednostavljena i ubrzana procedura priznavanja vozačkih dozvola i prijema vozača iz zemalja koje nisu članice EU.

I najzad, kampanja na popravljanju imidža vozača je već startovala, piše Velt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com