Putin prezentovao hipersonični raketni sistem, da li i uspešno?

Sumnjivci su posramljeni: u martu najavljeni ruski hipersonični (brži od zvuka) raketni sistem „Avangard“, na znak lično ruskog predsednika Vladimira Putina, startovao je danas sa Dombarovskog  poligona u Orenburžju. O čemu je objavljen video snimak.

Ruski predsednik je pred rukovodstvom zemlje saopštio da je hipersonična raketa pogodila cilj na poligonu Kura u Kamčatskom kraju. O čemu dokazi nisu još objavljeni, skreću pažnju specijalizovani ruski mediji.

Putin je izjavio da je Rusija prva u svetu dobila novi vid strateškog oružja, kako je on i najavio u martu ove godine u svom obraćanju Savetu federacije. Tada su, podsećaju ruski komentatori, na Zapadu tvrdili da Putin blefira.

Putinovo novo oružje ima jednu dosad nepoznatu karakteristiku: savremeni sistemi protivvazdušne odbrane ne mogu oboriti raketu lansiranu iz hipersoničnog raketnog sistema „Avangarda“. U toku leta brzinom većom od brzine zvuka, bojeve glave hipersonične interkontinentalne balističke rakete vrše dirigovano manevrisanje pred pogadjanje cilja.

Objavljeno je da će novo oružje već sledeće godine dobiti Dombarovska divizija u Orenburškoj oblasti.

Sistem „Avangarda“ proizvela je moskovska kompanija „NPO mašinostrojenjije“.

Pentagon je za 22. januar najavio prezentaciju početka programa čiji je cilj takodje stvaranje hipersoničnog  oružja.

Na tome radi i Kina.

Ali oba konkurenta kasne za Rusima, likuje se u ruskim medijima i dodaje da Moskva na ostvarenju ovog cilja radi od 1980. godine, a ispitivanja su počela 2004. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com