Nestašica negovateljica: Prvih 50 stiglo u Nemačku iz Meksika

Nestašica negovateljica u domovima za negu starih i nemoćnih lica u Nemačkoj je ogromna i svi dosadašnji napori vlasti i vlasnika domova nisu doveli do zadovoljavajućeg rešenja.

Menadžer jednog od tri najveća lanca domova za stare u Nemačkoj, Alloheim, već 11 godina, vrbuje medicinsko osoblje za svoje objekte u Albaniji, Bosni, Kini, Makedoniji, Srbiji, na Filipini ma a sad je rad proširen i na Meksiko, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Već nekoliko meseci 50-tak negovateljica i negovatelja iz Meksika radi u 24 doma firme Alloheim, u kojima je zbrinuto oko 20.000 ljudi. Oni su prva grupa koja je u Nemačku stigla iz Meksika u okviru pilot projekta, koji se sprovodi sa Saveznom službom za rad Nemačke.

U akciju obezbedjenja negovateljica za domove za stare i nemoćne u Nemačkoj angažovan je, piše FAZ, i nemački ministar za zdravlje Jens Špan. On je u toj misiji letos boravio na Kosovu, u septembru je putovao u Meksiko, a predstavnike svog Ministarstva je slao na Filipine.

Nemačka država je osnovala i posebnu instituciji za rešavanje ovog problema: Nemačku agenciju za medicinske i profesije negovatelja (DeFa).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com