Nezaposlenost Roma problem čitavog društva

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u prvih sedam meseci ove godine zaposleno 1.752 pripadnika romske nacionalne manjine.

vulin

Vulin je, nakon posete preduzeću „Immo recycling“ u Mladenovcu, koje se bavi prikupljanjem, izdvajanjem i preradom sekundarnih sirovina, rekao da to predstavlja povećanje od 92 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim rečima, čitav sistem mora da se uključi u rešavanje problema nezaposlenosti pripadnika romske zajednice.

On je istakao da u Srbiji treba stvoriti sistem jednakih šansi za sve, uz napomenu da će se boriti protiv bilo kakvih predrasuda koje postoje u našem društvu.

Pored toga, kako je naveo, neophodno je da se Romi aktivnije uključe u pronalaženje posla, a država će im pomoći kroz određene subvencije za samozapošljavanje.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović pohvalio je preduzeće „Immo recycling“ kao pozitivan primer firme koja u saradnji sa NSZ sprovodi aktivne mere politike zapošljavanja.

U toj firmi se godišnje zaposli tri do četiri lica romske nacionalnosti, što možda deluje kao mali broj, ali nama je svako radno mesto otvoreno za pripadnike romske zajednice dragoceno, ukazao je Martinović.

Dobar pokazatelj je, kako je naveo, to što je povećan broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje jer to govori o tome da su iz pasivnog prešli u aktivnu fazu traženja posla.

Direktor preduzeća „Immo recycling“ Zoran Simić istakao je da ta kompanija u dve firme zapošljava više od 50 ljudi u ovom trenutku, a određeni broj njih čine pripadnici romske nacionalne manjine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com