Inspektori rada otkrili 86 radnika „na crno“

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije je u nadzorima koje je sproveo od 4. do 12. aprila kod poslodavaca čija je delatnost fizičko-tehničko obezbeđenje (FTO) otkrio da je od 1.263 zatečena radnika, 86 radilo „na crno“.
inspekcija
U saopštenju se navodi da su neprijavljeni radnici zatečeni kod 25 poslodavaca na 49 lokacija, a kod jednog poslodavca su zatečena čak 22 neprijavljena radnika na 11 različitih lokacija.
Inspekcijskim nadzorima obuhvaćena su ukupno 102 poslodavca iz čitave Srbije, koji su kontrolisani ne samo u sedištu firme, već na ukupno 505 lokacija na kojima pružaju usluge FTO.
Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
Takođe su izdali i 27 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.
Inspekcija je donela i 61 rešenje zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.
Prilikom nadzora inspektori su utvrdili da su poslodavci na osnovu zaključenih ugovora o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, suprotno zakonu, angažovali 18 osoba, odnosno 1,4 odsto od ukupnog broja zatečenih radnika, što predstavlja višestruko smanjenje u odnosu na juni 2014, kada je broj angažovanih na ovaj način iznosio čak 23 odsto.
Ovo smanjenje je rezultat pojačanih nadzora koje je inspekcija rada kontinuirano vršila u periodu od juna 2014. godine, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com