Nisu više nestabilni: Ode Dodik u NATO?

Američka ambasada u Sarajevu je saopštila da „namerava da radi s političkim strankama i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum“ o formiranju u roku od 30 dana Saveta ministara BiH, koji su potpisali šefovi Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Pomoć u tumačenju Sporazuma, koji bi trebalo da prekine desetomesečnu blokadu u formiranju vlasti u BiH, potrebna je jer su gledanja različita na, jednostavno rečeno, sledeće pitanje: Da li je ovim Sporazumom Bakir Izetbegović prevario Milorada Dodika i definitivno ga navukao na put u NATO, ili je Milorad Dodik prevario Bakira Izetbegovića i, nemuštim formulacijama o jačanju odnosa sa NATO, ali bez članstva, definitivno ga skinuo s puta u NATO.

Ambasada SAD u Sarajevu tvrdi da su „izmedju ostalog, lideri stranaka potvrdili postojeći konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO“, ali, posle njihovog Sporazuma, ostaje nejasno pitanje „Da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana BiH (ANP) NATO savezu“.

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling za Dojče vele je ocenio da ovim Sporazumom pitanje puta BiH u NATO nije rešeno nego je samo predvidjeno produbljivanje veza sa NATO bez da to apriori mora značiti i članstvo.

Tako tvrdi i Milorad Dodik, a na optužbe opozicije u Republici Srpskoj da je tačkom 3 Sporazuma o formiranju Saveta ministara BiH pogazio glavne principe s kojima je pobedio na izborima.

Ne, rekao je Dodik na sastanku sa svojim partnerima u vlasti Republike Srpske: Rezolucija o vojnoj neutralnosti ostaje, koordinacije NATO integracija sa Srbijom ostaje, a od podnošenja (prvog) Godišnjeg akcionog plana NATO savezu nema ništa.

Njegovi partneri iz DNS i SP, prema onome što su citirale Nezavisne novine, prihvatili su Dodikovo objašnjenje u ovom stilu: “Imamo puno ranije zauzet stav da euroatlantske integracije trebamo koordinisati sa Srbijom. Nadam se da će to biti koordinisano sa Srbijom“, rekao je Marko Pavić iz Demokratskog narodnog saveza.

Dragan Čović, šef HDZ-a i učesnik u ovom Sporazumu, Dodikovo gledanje na suštinski 3. član podržao je, u izjavi za klix.ba, ovako: „Član tri ima tri ključna parametra, koji odredjuju poziciju Republike Srpske. Integrativni procesi će se voditi u skladu sa Rezolucijom. Treba uočiti da unapredjenje odnosa sa NATO ne prejudicira rješenje u vezi sa konačnim članstvom. Rezolucija je precizna u tom smislu. Neutralnost je moguć ishod. Sve se završava referendumom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com